1941. Posljednji poziv za egzil

Četvrtak, 12. rujna u 21:30
Redatelj: Jérôme Prieur
Zemlja proizvodnje: Francuska, 2023.
Trajanje: 55’
Hrvatska premijera

KRATAK SADRŽAJ

Godine 1941. izbjeglice i protivnici režima koji su željeli pobjeći iz Hitlerove Europe i Pétainove Francuske našli su se u Marseilleu, u hotelskim sobama ili internacijskim logorima.

Politički neprijatelji, intelektualci, pisci, umjetnici i anonimni ljudi svih podrijetla, neki Židovi drugi ne, očajnički su se željeli ukrcati na brod za Ameriku, u koju su se nadali stići preko Martiniquea, francuske kolonije u tropima.

Ali koraci koje su 'nepoželjni' morali poduzeti bili su bezbrojni, često apsurdni, uvijek zamorni i iscrpljujući. Situacija je bila hitna: more je nekoliko mjeseci bilo posljednja legalna ruta za bijeg iz kontinentalne Europe, posljednja nada.

Postoji samo nekoliko fotografija prijelaza. Ali bez filmova.

Zahvaljujući pričama koje su ostavili svjedoci, može se zamisliti, kao što to čini redatelj Jérôme Prieur, kako je izgledao odlazak sretnika, njihova odiseja na nekoliko brodova koji su preplovili Atlantik, a zatim, njihov prisilni boravak u dva kampa blizu Fort-de-France: logori Lazaret i Balata... Neki od njih poznati i slavni, ovi muškarci i žene prisiljeni na egzil, pisali su da dijele ono što drugi nisu mogli ispričati.

Biografija redatelja

Redatelj i pisac Jérôme Prieur iza sebe ima preko 20 dokumentaraca o povijesti, književnosti i umjetnosti. Naime, s Gérardom Mordillatom korežirao je Corpus Christi, The Origins of Christianity i The Apocalypse, trodijelnu seriju o povijesti kršćanstva koja je postigla ogroman uspjeh diljem svijeta. Režirao je nekoliko dokumentaraca o Drugom svjetskom ratu, uključujući Hitlerove igre, Berlin 1936., Atlantski zid, Operacija Jubilej i Helene Berr: Mlada žena u okupiranom Parizu (Nagrada za najbolji dokumentarni film 2014. koju dodjeljuje Francuski sindikat filmskih kritičara).
ISTRA FILM predstavlja HISTORY FILM FESTIVAL
Izvršna direktorica TIHA MODRIĆ
Producenti TIHA MODRIĆ & DEJAN BOJC
Video produkcija ROBERT KALČIĆ & IGOR MODRIĆ
Dizajner ROBERT KRANČIĆ
Fotografije RINO GROPUZZO
Grafičko i web oblikovanje GRAFIK, Rijeka
© HISTORY FILM FESTIVAL. Sva prava pridržana | Pravila privatnosti
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram