Međunarodni žiri

Lana Barić

Glumica

Lana Barić rođena je u Splitu. Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu diplomirala je glumu 2005. godine u klasi profesora Aleksandra Jevđevića i profesora Senada Bašića. Godine 2011. primljena je u angažman u Dramu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Promovirana je u prvakinju Drame 2016. godine. Glumila je u više od 40 predstava i još toliko filmskih i televizijskih ostvarenja za koje je višestruko nagrađivana. Napisala je nekoliko scenarija za kratke filmove i scenarij za dugometražni film Tereza37 za koji je dobila Zlatnu arenu za najbolji scenarij na Filmskom festivalu u Puli. Film je osvojio još 5 Arena,  uključujući i onu za najbolji film te sveukupno 18 nagrada na više od 30 festivala među kojima i najveće državno priznanje – nagradu Vladimir Nazor – za redatelja Danila Šerbedžiju. Režirala je, napisala i odglumila glavnu ulogu u kratkometražnom igranom filmu Snjeguljica koji je prikazan na više od 50 filmskih festivala te je osvojio brojne nagrade. Trenutno je u pripremi svog dugometražnog prvijenca Eva nakon pada koji je razvijala na Torino Film Labu, a paralelno na scenarističkom programu Less is More u Francuskoj razvija i svoj drugi dugometražni igrani film Tibidabo. Bila je dopredsjednica Hrvatskog društva filmskih djelatnika (2018-2022) te članica Audiovizualnog vijeća Hrvatskog audiovizualnog centra.

Rada Šešić

Festivalska selektorica, filmska predavačica i redateljica

Rođena je u Hrvatskoj, a živi u Nizozemskoj. Voditeljica je natjecateljskog programa dokumentarnog filma  na Sarajevo Film Festivalu. Selektorica dokumentarnih filmova na Trieste Film Festivalu, 15 godina surađivala je na izboru filmova za IDFA Amsterdam. Sudjeluje u selekciji DOHA filmskog fonda kao i IDFA Bertha fonda. Predavačica na Master of Film u Amsterdamu i mentorica na raznim dokumentarističkim radionicama u Europi i Aziji. Umjetnička je direktorica Eastern Neighbours Film Festivala u Den Haagu. Prije 13 godina pokrenula je i vodi Docu Rough Cut Boutique (BDC i Sarajevo FF) te na WEMW u Trstu već 10 godina vodi Last Stop Trieste platformu. Radila je kao programska savjetnica za IFFR Rotterdam od 2000.-2020. Režirala je nekoliko dokumentarnih i kratkih filmova prikazanih (i nagrađenih) na oko 60 filmskih festivala u Europi, Aziji, Americi, uključujući MoMa-u u New Yorku. Bila je članica više od 50 žirija diljem svijeta. Članica je NETPAC-a i Europske filmske akademije gdje je tri godine bila selektorica i članica žirija. Surađivala je na knjigama o kinematografiji u SAD-u, Velikoj Britaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Indiji. Živjela je u Indiji gdje je predavala u Sristi, Bangalore.

Redovita je mentorica Vision du Reel Nyon Lab-a, BDC Discoveries platforme, Docs to Go u Poljskoj te je jedna od osnivača i selektora Doku Art-a Bjelovar.

Igor M. Toholj

Redatelj, scenarist i izbornik festivala

Rođen 1968. godine u Beogradu. Studirao sociologiju na Filozofskom fakultetu i diplomirao filmsku montažu na FDU. Autor više od 20 eksperimentalnih i dokumentarnih filmova koji su prikazivani na festivalima diljem svijeta. Eksperimentalni film Death of Metalosaurus kuriran je za najveću retrospektivu eksperimentalnog filma istočne Europe (1960.-90.) predstavljenu u Nacionalnoj galeriji umjetnosti, Washington DC, SAD, 2013., i Brooklyn Academy, NY 2014., Fascinations, Jihlava 2019. 

Član je AFUN-a, UFUS-a i Udruženja DOK Srbija. Stipendist Goethe Instituta (Berlinale za filmske stručnjake) i Sveučilišta "Dante Alighieri" u Reggio Calabriji 2005. Osnivač filmske Zero produkcije koja je proizvela niz kratkih i dugometražnih eksperimentalnih i dokumentarnih filmova. Član žirija i selektorskih odbora raznih filmskih festivala, uključujući 70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovski, 51. Roshd, Teheran; 8. ARUFF festival kratkog filma, Istanbul; 6. HFF, Rijeka; 8. Cinema City, Novi Sad... Selektor Dokumentarnog programa Festivala europskog filma Palić od 2008. Član MIOB mreže. Umjetnički direktor festivala DOK #4 od 2019., programski direktor festivala glazbenih dokumentaraca Dok'n'Ritam od 2016. i festivala nijemog filma Tišina je zlatna od 2021. Selektor programa IPA projekta FILMY Srbija-Mađarska, 2019 - 2022. Predavač na međunarodnoj konferenciji History-Film-History 2023. u Tbilisiju, Gruzija. Od 1994. godine radi kao urednik filmskog programa Kulturnog centra “Studentski grad”.

Fotografija: © Merima Vukotić

Žiri publike

Marin Lovrović

Dipl. pravnik, Business development manager

Renata Garbajs

Vivien Karlović

mr.sc.

Ronald Puharić

Diplomirani inženjer građevine

Jolanda Todorović

Povjesničarka umjetnosti

Jasna Nekić

dr.med.
ISTRA FILM predstavlja HISTORY FILM FESTIVAL
Izvršna direktorica TIHA MODRIĆ
Producenti TIHA MODRIĆ & DEJAN BOJC
Video produkcija ROBERT KALČIĆ & IGOR MODRIĆ
Dizajner ROBERT KRANČIĆ
Fotografije RINO GROPUZZO
Grafičko i web oblikovanje GRAFIK, Rijeka
© HISTORY FILM FESTIVAL. Sva prava pridržana | Pravila privatnosti
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram