Uvodno slovo

Poštovane filmofilke i filmofili,

pred Vama je peto izdanje History Film Festivala, još uvijek jedinog festivala u svijetu koji isključivo prikazuje i vrednuje povijesni dokumentarni film. U natjecateljsku kategoriju pristigla su nam 123 filma iz 40 zemalja svijeta, a odabrao sam 23 filma koji će konkurirati za festivalske nagrade. Odluke o tome donijet će međunarodni žiri kojim ove godine predsjeda ugledni hrvatski filmski i kazališni redatelj Vinko Brešan.

Ono što me je izuzetno razveselilo jest činjenica da ćemo ove godine gledati odlične i zanimljive filmove koji se bave povijesnim temama i zbivanjima nakon Drugoga svjetskoga rata. Iako strahote toga rata nikako ne treba zaboraviti, mislim da se moramo okrenuti pričama o ljudima i događajima bližim našoj svakodnevici kako bismo bolje razumjeli svijet oko sebe.

Priče ovogodišnjih filmova vodit će Vas od užasa Korejskog rata, napetosti Hladnoga rata, krvavih političkih i vojnih igara oko Afganistana i Iraka, pojave ISIL-a do rasnih sukoba i globalističkih pojava. Gledajući te filmove produbit ćete svoja saznanja, pojasniti ljude i događaje obavijene medijskim zastorima te na koncu spoznati uzroke i posljedice njihovih pojava.
Louis Armstrong svira trubu u svojoj garderobi prije nastupa u New Yorku
Dio ovogodišnjeg natjecateljskog programa donosi i priče o poznatim ljudima kojima smo se više ili manje divili, voljeli ih gledati i slušati, a sada će nam autori tih filmova rasvijetliti njihove osobnosti i živote. Legendarni Louis Armstrong, kultni sarajevski bend Indexi, glumci Louis de Funès i Oleg Vidov, redatelj Elia Kazan i mnogi drugi podsjetit će Vas na njihove pjesme i ostvarenja kojima smo se divili.

Ove se godine obilježava tridesetogodišnjica početka Domovinskog rata, najznačajnijeg događaja u povijesti hrvatskoga naroda, jer nam je pobjeda u tom nametnutom ratu donijela samostalnu i slobodnu državu kojoj su težile generacije Hrvata i njenih stanovnika. Tom smo događaju posvetili jedan poseban festivalski program, budući da smo čvrsto uvjereni kako je kultura sjećanja i pamćenja ključna stvar za izgradnju odnosa prema prošlosti i političkom identitetu naroda i države. Program 18 odabranih dokumentaraca prikazivat će se na velikom LED ekranu (7 x 3 metra), postavljenom na Pavlinskom trgu u samom srcu Rijeke, tijekom dva dana. Vjerujem da će brojni Riječani i namjernici zastati i pogledati djela hrvatskih autora u kojima su ispričane priče o žrtvi, hrabrosti i zanosu našega naroda.
Detalj sa snimanja dokumentarnog filma "Demo" o heroju  Domovinskog rata Miodragu Demi
Europska unija proglasila je ovu godinu Europskom godinom željeznice, pa smo osmisli jedan poseban festivalski program posvećen temi željeznice. U legendarnoj željezničkoj postaji Matulji, poznatijoj kao Štacijon, prikazivat će se filmovi o vlakovima i prugama, filmolog Silvestar Mileta pričat će nam o povijesnim ispreplitanjima filma i željeznice , a u galeriji Kortil bit će postavljena izložba Hrvatskog željezničkog muzeja.

Želim Vam dobrodošlicu i vjerujem da ćete uživati u našem programu !
BERNARDIN MODRIĆ,
direktor festivala
ISTRA FILM predstavlja HISTORY FILM FESTIVAL
Voditelj programa i direktor BERNARDIN MODRIĆ
Producenti TIHA MODRIĆ & DEJAN BOJC
Video produkcija ROBERT KALČIĆ & IGOR MODRIĆ
Designer ZLATKO GRGIĆ
Photografije RINO GROPUZZO
Grafičko i web oblikovanje GRAFIK, Rijeka
© HISTORY FILM FESTIVAL. Sva prava pridržana | Pravila privatnosti
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram