Međunarodni žiri

Vinko Brešan

Filmski redatelj

PREDSJEDNIK MEĐUNARODNOG ŽIRIJA

Vinko Brešan rođen je u Zagrebu 1964. godine. Studirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu i Filmsku i TV režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Godine 1994. i 1995. osvojio je nagrade Oktavijan na Danima hrvatskog filma za kratkometražne dokumentarne filmove Zajednički ručak i Hodnik. Njegov debitantski, niskobudžetni, igrani film Kako je počeo rat na mom otoku je, nakon Titanika, najgledaniji igrani film u hrvatskim kino dvoranama od 1990. godine. Filmovi Maršal i Svjedoci nagrađivani su na festivalima u Berlinu i Karlovym Varyma, a četvrti igrani film Nije kraj osvojio je nagradu kritike FIPRESCI u Karlovi Varyma. Film Svećenikova djeca najgledaniji je hrvatski film u 21. stoljeću, te je nominiran za Nagradu europske filmske akademije. Njegov šesti igrani film Koja je ovo država je u hrvatskim kinima vidjelo preko 60.000 gledatelja, a proglašen je najboljim filmom na srpskom nacionalnom festivalu u Sopotu, te je postao prvi film koji je pobijedio na tom festivalu kao manjinska koprodukcija. Osvojio je i Nagradu publike na Thessaloniki Film Fesivalu. Režira i u kazalištu. Njegova predstava Pljuska Nenada Stazića, pobjednik je Dana satire u Zagrebu 1999. godine, a Mirisi, zlato i tamjan proglašeni su kulturnim događajem Riječkih ljetnih večeri 2005. Predstava Hamleta u selu Mrduša donja Ive Brešana u njegovoj režiji pobjednik je Dana satire 2014. godine. Predstava Kako je počeo rat na mom otoku Ive i Vinka Brešana osvojila je Nagradu publike na Marulovm danima 2019. godine.  Ravnatelj je Ustanove Zagreb film od 2007. godine.

Ivica Dlesk

Urednik

Ivica Dlesk rođen je 1967 godine. Diplomirao na filozofskom fakultetu u Zagrebu.  Filmom se počeo baviti početkom 2000 tih. Autor brojnih dokumentarnih filmova i serijala, znanstvenih i obrazovnih emisija (Osnivači crkvenih redova, Priča Eve Schwarz, Čovjek i njegova sjena, Alfi Kabiljo – svijet je moj itd.). Radi kao urednik u Dokumentarnom programu HRTa.  

Emiliano Dante

Filmski redatelj

Emiliano DanteEmiliano Dante (L'Aquila, Italija, 1974.) nezavisni je filmski redatelj. Filmom se počeo baviti nakon raznolikog umjetničkog puta koji uključuje slikarstvo, pisanje, kazalište i glazbu. Kao redatelj debitirao je 2003. serijom kratkih filmova The Home Sequence Series koja se fokusira na fizička i simbolična mjesta njegova doma. Nakon drugih kratkih filmova, snimio je trilogiju dokumentarnih filmova o životu nakon potresa u L'Aquili, Into the Blue (2009), Habitat – osobne bilješke (2014) i Apennine (2017). Režirao je i dva igrana filma, Limen (2012) i Coins (u postprodukciji).

Branka Bešević Gajić

TV i filmska redateljica, kreativna producentica i scenaristica

Branka Bešević Gajić je nagrađivana filmska i televizijska redateljica, dramska i audiovizualna umjetnica, kreativna producentica i scenaristica. Doktorski umjetnički rad posvetila je filmskoj režiji u digitalnim medijima te snimila interaktivni film na temu partnerskog nasilja. Kao filmska redateljica ima status samostalnog umjetnika Udruženja filmskih umjetnika Srbije. Rođena je u Pančevu 1982. godine. Ostvarila se kao filmska autorica kako u Hrvatskoj, Srbiji, cijeloj regiji i širom svijeta, gdje je osvajala prestižne nagrade na međunarodnim festivalima za režiju, produkciju i scenarij. Debitirala je igranim filmom Lauš o jednom od najtalentiranijih jugoslavenskih glumaca Žarku Lauševiću. Nakon beogradske premijere u Sava centru, film je široko distribuiran u kinima u Hrvatskoj, Srbiji i regiji, praćen festivalskim životom u Americi, Australiji, Južnoj Africi, Rusiji i Kini gdje je osvojio nagrade i priznanja za režiju i umjetnički doprinos te za autoričinu hrabrost. 

Alexandre Valenti

Redatelj, autor i filmski producent

Rođen u Argentini u talijanskoj obitelji, Alexandre Valenti živi u Francuskoj od 1977. On je redatelj, autor i filmski producent. Karijeru je započeo kao fotograf i TV reporter. Pokrivao je velike geopolitičke, gospodarske i društvene događaje u Europi, Latinskoj Americi, Africi te na Bliskom istoku. Kao međunarodno priznati dokumentarist, putovao je svijetom i radio na nekoliko nagrađivanih filmova. Od rođenja Canal + surađivao je na većini velikih dokumentarnih programa francuske televizije te s velikim međunarodnim TV koprodukcijama. Njegov posljednji film Životi za jednokratnu uporabu  nagrađen je posebnom nagradom žirija na 23. CINE-PE filmskom festivalu u Recifeu, Brazil 2019. Napisao je, snimio i režirao film Glazbenici iz konclogora, nagrađivan i emitiran diljem svijeta. Njegov dokumentarni film Argentina: 500 ukradene djece diktature osvojio je zlato FIPA -e i Europsku nagradu mladih na 26. FIPA -i, te Grand Prix i Nagradu publike na 20. FIGRI -i, kao i posebnu nagradu PRIX EUROPE u Berlinu 2013. Ta su dva filma nagrađena i na dva izdanja History Film Festivala.

Žiri publike

Afrodita Lekaj

Video produkcija

Bahra Ćoralić

Sutkinja Kantonalnog suda u Bihaću

Dino Kos

Režiser i montažer

Goran Matković

Magistar pomorskog prometa

Lucija Frgačić

Motion designer

Marin Lovrović

Dipl. pravnik, Business development manager

Tvrtko Srdoc

Student 3. godine povijesti i filozofije u Rijeci
ISTRA FILM predstavlja HISTORY FILM FESTIVAL
Voditelj programa i direktor BERNARDIN MODRIĆ
Producenti TIHA MODRIĆ & DEJAN BOJC
Video produkcija ROBERT KALČIĆ & IGOR MODRIĆ
Designer ZLATKO GRGIĆ
Photografije RINO GROPUZZO
Grafičko i web oblikovanje GRAFIK, Rijeka
© HISTORY FILM FESTIVAL. Sva prava pridržana | Pravila privatnosti
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram