HFF5 - Nagrade

Veliko svjetsko kazalište – Salzburg i njegov festival

Redateljica Beate Thalberg, Austrija
Film The Great World Theatre predstavlja rijedak sklad teme, sadržaja, pripovijedanja i forme. Izvanrednom vještinom svih autora filma gledatelj putuje kroz povijest Salzburškog festivala s dojmom da smo svi mi sudionici sadašnjosti i prošlosti koji se prožimaju pred našim očima. Film je u jednakoj mjeri i informativan i poetičan te stvara harmoniju popularnog i umjetničkog.

Vratite mi moju zemlju

Redatelja Marcel Mettelsiefen, Mayte Carrasco, Lucio Mollica, Njemačka
Film priča o povijesti Afganistana iz vizure žena. Taj kut gledanja pretvara klasičan povijesni dokumentarac u duboko emocionalnu priču o patnji, hrabrosti i nadi.

Sentimentalni

Redatelj Sam Soko, Kenija
Ispričati povijest Kenije kroz obiteljsku dramu fotografa i kandidata na kenijskim izborima izvanredan je dramaturški postupak. I upravo takav pristup stvara u filmu napetost kao iz filmskog trilera i emocionalne scene kao iz najboljih drama.

Beate Thalberg

za film "Veliko svjetsko kazalište – Salzburg i njegov festival"
Koristeći činjenicu da film govori o kazališnom i opernom festivalu, redateljica izrazito originalnim i inventivnim postupcima, koji često ne pripadaju formi dokumentarnog filma, stvara skladnu cjelinu i ostvaruje rijetko viđenu vrstu pripovijedanja.

Richard Poplak & Diana Neille

za film "Utjecaj"
Izrazito dramatičnu i izrazito kompleksnu temu autori scenarija pretvaraju u pitku priču koju gledatelj prati u dahu.

Anna Hawliczek

za film "Veliko svjetsko kazalište – Salzburg i njegov festival"
Direktorica fotografije uspijeva ostvariti rijedak sklad kombinirajući autentične snimke snimljene za potrebe filma s arhivskim materijalima stvarajući bajkovitu sliku Salzburga i njegovog festivala

Sagi Bornstein

za film "Golda"
Montažnim postupcima u nelinearnom pripovijedanju montažer nam uspijeva u klasičnom biografskom filmu dočarati neobičnu osobnost Golde Meir

Mirna Bićanić

za film "Demo"
Glazba, u svakom trenutku ovog izvanrednog filma, na izrazito diskretan način, čita emocije junaka filma i pomaže ulaženju gledatelja u priču.

Bob Moore & Neil Brandt

za film "Utjecaj"
Vještina producenata da pred kameru stave stvarne aktere ove izvanredne priče i snime razgovore s njima u autentičnim lokacijama čine ovaj film rijetko uspješnim povijesnim dokumentarcem.

Vratite mi moju zemlju

redatelja Marcel Mettelsiefen, Mayte Carrasco, Lucio Mollica, Njemačka
Kao žiri publike, odlučili smo da je film *Vratite mi moju zemlju* najbolji dokumentarni film, zbog svoje snažne poruke, i zbog žena koje su velika inspiracija za sve nas.
Takoder smo mišljenja da je ovaj dokumentarac posebno važan zbog nedavnih događanja u Afganistanu, kako bi se osvijestilo to kroz što su sve prolazili stanovnici Afganistana, i kroz što još uvijek prolaze.
ISTRA FILM predstavlja HISTORY FILM FESTIVAL
Voditelj programa i direktor BERNARDIN MODRIĆ
Producenti TIHA MODRIĆ & DEJAN BOJC
Video produkcija ROBERT KALČIĆ & IGOR MODRIĆ
Designer ZLATKO GRGIĆ
Photografije RINO GROPUZZO
Grafičko i web oblikovanje GRAFIK, Rijeka
© HISTORY FILM FESTIVAL. Sva prava pridržana | Pravila privatnosti
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram