Lokacije održavanja Festivala

ART-KINO CROATIA

RIJEKA, Krešimirova 2
Art-kino Croatia mnogi smatraju najljepšim malim kinom u Hrvatskoj. Prima 323 gledatelja. Ovdje je centar filmskih događanja u Rijeci i okupljalište svih ovdašnjih filmofila. Kao dio lanca hrvatskih nezavisnih kina Art-kino Croatia prikazuje odabrani filmski program tijekom cijele godine.

Na međunarodnoj i nacionalnoj filmskoj sceni Art-kino je prepoznato kao programski profilirano, ugodno i lijepo mjesto u koje gosti dolaze rado, što je potvrđeno i brojnim filmskim premijerama koje se održavaju u Rijeci, gostovanjima filmskih umjetnika, kritičara i teoretičara. Art-kino je važan dio identiteta Rijeke i jedna od poluga njezine međunarodne promocije.

Art-kino Croatia otvoreno je s ciljem stvaranja kvalitetne kontinuirane filmske ponude, temeljene na prikazivanju kinotečnih programa, suvremenog umjetničkog i dokumentarnog filma te eksperimentalnih i animiranih filmova i filmova kratkih formi, čime je program Art-kina Croatia objedinio ulogu kinoteke i art-kina.

PAVLINSKI TRG

RIJEKA
Pavlinski trg sastavni je dio dijelom sačuvane složene urbane strukture riječkog Starog grada i poteza povijesnih trgova i ulica koje prate slijed nekadašnjih gradskih kasnoantičkih bedema. 

Trg je u svojoj današnjoj prostornoj osnovi definiran u 19. stoljeću rušenjem crkvice Tri Kralja sagrađene oko 1615. godine, a na trg je nekada bio orijentiran pavlinski samostan i kuća “Verneda”. Iz tog razdoblja donekle je sačuvano dvorišno pročelje samostana, odnosno pročelje zgrade na adresi Sokol kula 4b. Upravo je pročelje te zgrade poslužilo kao svojevrsno slikarsko platno za  sliku poznatog riječkog umjetnika Voje Radoičića, koja je još 2012. godine naslikana kao pozadina njegove skulpture – broda  “Dobro more”. Pavlinski trg danas je ugodno i živahno mjesto za druženje i opuštanje svih naraštaja Riječana. 

Za vrijeme trajanja 5. History Film Festivala Pavlinski trg postat će kino na otvorenom s velikim LED ekranom (dimenzija 7 x 3 metra) na kojemu će se moći pogledati ponajbolji dokumentarci s temama iz Domovinskog rata.

ŠTACIJON

ŽELJEZNIČKA POSTAJA MATULJI
Jedan od najznamenitijih željezničkih kolodvora u Hrvatskoj, matuljski Štacijon nekada je bio glavna veza s europskim metropolama te je uvelike doprinosio turističkom procvatu susjedne Opatije. 

Bogatija bečka buržoazija, plemstvo i umjetnička elita posjećivali su Opatiju kao svoju rivijeru, zbog blage klime posebno kao zimovalište, a na željezničkoj stanici Matulji su se iskrcavali iz vlakova. U prostoru čekaonice, gdje su nekada primane okrunjene glave, improvizirali smo malo kino koje će prikazivati filmove o vlakovima i željeznicama. 

Štacijon će tako postati prva stanica na našem putovanju kroz zamišljene (filmske) i stvarne krajolike.

GALERIJA KORTIL

RIJEKA, Strossmayerova 1
Galerija Kortil djeluje kao izložbeni prostor Grada Rijeke od 1997. godine, a od 2019. godine dio je novoosnovane javne ustanove u kulturi Hrvatski kulturni dom na Sušaku.

Na tragu dosadašnjih aktivnosti i iskustava, galerija Kortil nastavlja izlagati umjetnost 20. i 21. stoljeća jer svoju svrhu prepoznaje u predstavljanju suvremene produkcije u području vizualnih umjetnosti kroz samostalne, grupne ili tematski osmišljene izložbene programe, pri čemu se ne ograničava na određene stilove i estetike. Izložbeni program otvoren je za suvremene domaće i strane umjetnike, primijenjenu umjetnost, za izlaganje autorskih osobnosti koje su obilježile umjetnost 20. stoljeća, no istovremeno i za mlade autore koji tek stupaju na likovnu scenu.
VIŠE INFORMACIJA...
ISTRA FILM predstavlja HISTORY FILM FESTIVAL
Izvršna direktorica TIHA MODRIĆ
Producenti TIHA MODRIĆ & DEJAN BOJC
Video produkcija ROBERT KALČIĆ & IGOR MODRIĆ
Dizajner ROBERT KRANČIĆ
Fotografije RINO GROPUZZO
Grafičko i web oblikovanje GRAFIK, Rijeka
© HISTORY FILM FESTIVAL. Sva prava pridržana | Pravila privatnosti
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram