Posebni programi

Film i domovinski rat
Film i željeznica
Inkluzivno kino

Najznačajiniji događaj u povijesti hrvatskog naroda i države – DOMOVINSKI RAT - ove godine obilježava 30. godišnjicu svoga početka.

Tim povodom organiziramo reviju s čak 18 dokumentarnih filmova na tu temu. Filmovi će se prikazivati javno na Pavlinskom trgu u središtu grada, na velikom LCD ekranu (dimenzija 7 x 3 metra).

Dvodnevno prikazivanje odabranih filmskih ostvarenja Riječanima i njihovim gostima će omogućiti da se podsjete ili upoznaju s brojnim događajima i junacima toga perioda iz bliske nam prošlosti, na dane prkosa, slave, zanosa i pobjede.

Raspored projekcija filmova 

iz programa Film i Domovinski rat

SRIJEDA, 15.09.2021.

10,00 OTVORENJE PROGRAMA 
– Ministarstvo Hrvatskih branitelja

10,30 RIJEKA, OBRANJENI GRAD 
– Bernardin Modrić, 40'

11,10 MISTIKA USPJEHA – ANTON TUS 
– Ivona Juka, 52'

12,05 ZAUSTAVLJENI GLAS
– Višnja Starešina, 91'

13,35 UGRIZ RISA 
– Bernardin Modrić, 45'

14,20 SVE JE BIO DOBAR SAN 
– Branko Ištvančić, 80'

...

18,00 ČETIRI  LJETA,TRI  ZIME 
– Sanja Mikleušević Pavić, 53'

19,00 OBRANA NUŠTRA 
– Kristijan Milić, 52'

19,55 ROSINJAČA 
– Tomislav Mršić, 44'

20,40 GAVRAN 101
– Biljana Čakić Veselič, 90'

ČETVRTAK, 16.09.2021.

10,00 GENERAL  I DŽENTLMEN 
– Hrvoje Zovko,  53'

10,55 KULA SMRTI 
– Bernardin Modrić, 41'

11,40 DEMO 
– Branko Schmidt, 52'

12,35 PET ZAPOVJEDNIKA OBRANE VUKOVARA 
– V. Andrić

...

18,00 OD TOGA DANA 
– Slavica Šnur, 60'

19,00 RATNI REPORTER 
– Silvestar Kolbas, 60'

20,00 POUČAK O ČOVJEČNOSTI
– Branko Ištvančić, 53'

20,55 DEČKO KOJEM SE  ŽURILO
–Biljana Čakić Veselič, 53'

21,50 SLIKE IZ ŽIVOTA RATNIKA 
– Silvio Mirošničenko, 50'

History Film Festival svoje peto izdanje posvećuje Europskoj godini željeznice. Program posvećen željeznicama i vlakovima kao simbolima povezivanja ljudi i kultura, te našeg zajedničkog europskog nasljeđa uključuje bogat filmski program, razgovore s gostujućim autorima te predavanje cijenjenog hrvatskog filmologa i povjesničara Silvestra Milete o povijesnim ispreplitanjima filma i željeznice. Program pod nazivom Film i željeznica održat će se 16. i 17. rujna na na povijesnom ''Štacionu'' u Matuljima te nas povesti na putovanje kroz zamišljene (filmske) i stvarne krajolike.

U sklopu ovog programa u suradnji s Hrvatskim željezničkim muzejem i galerijom Kortil osmislili smo i izložbu pod nazivom Putovanje kroz vozne redove. Izložba koja će nas provesti kroz hrvatsku željezničku baštinu bit će postavljena u galeriji Kortil (Strossmayerova 1, Rijeka) od 07. do 18. rujna 2021. godine. 

Raspored projekcija filmova 

iz programa Film i željeznica

ČETVRTAK, 16.09.2021.

20,00  OTVORENJE

20,30  NA TRAČNICAMA  DVOGLAVOG  ORLA (film o pruzi Beč -Matulji) - epizoda 1 
– Gernot Stadler, Björn Kölz
Q&A

21,30 SPECIJALNI VLAKOVI 
– Krsto Papić

21,45 ŽELJEZNICU  GUTA VEĆ DALJINA 
– Branko Ištvančić

22,20  OPHODAR PRUGE 
– Silvio Mirošničenko

22,50  ČELIČNI ZAGRLJAJ 
– Branko Ištvančić

PETAK, 17.09.2021.

19,00  PREDAVANJE Silvestra Milete

20,00  NA TRAČNICAMA  DVOGLAVOG  ORLA  - epizoda 2

20,55  NA TRAČNICAMA  DVOGLAVOG  ORLA – epizoda 3

21,50  TAČKA PREKIDA 
– Igor Toholj

22,30  STARA DAMA 
– Marta Mandić

Izložba Putovanje kroz vozne redove

U sklopu posebnog programa 5. History Film Festivala po nazivom „Film i željeznica“ u vremenu od 07. do 18. rujna 2021. godine u Galeriji Kortil, Strossmayerova 1, Rijeka posjetitelji će moći razgledati tri izložbene cjeline zajedničkog naziva „Putovanje kroz vozne redove“. Izložba je nastala u suradnji HŽ Infrastrukture d.o.o. – Hrvatskog željezničkog muzeja, umjetničke organizacije Istra film i galerije Kortil. Hrvatski željeznički muzej kao jedini nacionalni željeznički muzej u Hrvatskoj koji čuva baštinu željezničkog prometnog sustava sudjeluje s tri izložbene cjeline koje nas svojom tematikom u Europskoj godini željeznice vode kroz muzejske zbirke i povijest željeznice približujući nam željezničku kulturnu baštinu.

Prva izložbena cjelina zbirkom voznih redova vodi nas na stvarno i zamišljeno putovanje vlakom iz Zagreba prema Beču, iz Budimpešte preko Zagreba do Rijeke; zatim od Beča do Opatije, od Budimpešte do Rijeke i dalje parobrodom na jug. Putujemo i Simplon-Orient Expressom. Na putovanju kroz vozne redove susrećemo i znamenite ličnosti hrvatske kulture i povijesti u Zbirci voznih redova Hrvatskog željezničkog muzeja - s nama su Vatroslav Lisinski, Nikola Tesla, Antun Gustav Matoš, Ante Topić Mimara i Mato Lovrak.

Druga izložbena cjelina vodi nas na putovanje prugom od Zagreba do Splita, točnije putujemo dionicom pruge Ogulin/Oštarije-Plaški-Vrhovine koja jednim svojim dijelom prati granicu Nacionalnog parka Plitvička jezera i prolazi čarobnom ljepotom prirode. Gradeći tzv. ličku prugu inženjer Nikola Turkalj otkriva Cerovečke pećine, a mi na toj istoj pruzi i željeznički kolodvor na najvećoj nadmorskoj visini. Izložbena cjelina otkriva nam povijesnu priču nastalu u vrijeme gradnje pruge u periodu Prvog svjetskog rata.   

U izložbenom prostoru također će se moći pogledati virtualne izložbe: : „A Journey Through Timetables“ i „Pruga Prvog svjetskog rata“ uz koju se nalaze i tri video uratka: „Sto godina nakon“, „Vlakom kroz prirodu“ i „Lokomotiva“.    

Kraj izložbene priče završava izložba „Vlak slobode – 25 godina poslije“ nastala u suradnji tri muzeja: Muzeja Domovinskog rata u Splitu, Muzeja grada Splita i Hrvatskog željezničkog muzeja. Izložbena cjelina donosi atmosferu događaja kojim je nakon četiri godine, jednog mjeseca i dva dana 26. kolovoza 1995. godine ponovno uspostavljena željeznička veza između Zagreba i Splita. Izložbena cjelina govori i mnogo više od toga. Govori o slobodi za koju je Ivan Gundulić rekao da je lijepa, draga i slatka i da sva srebra, sva zlata svi ljudski životi ne mogu bit plata njenoj čistoj ljepoti.

INKLUZIVNO KINO je program prilagođavanja filmova za osobe s oštećenjima sluha i/ili vida. Svoju premijeru Inkluzivno kino imalo je 2019. godine na History Film Festivalu projekcijom, kako se kasnije ispostavilo pobjedničkog, filma Ljubav su krumpiri.

U suradnji s našim prijateljima iz Udruge slijepih Primorsko-goranske županije i Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, ove smo godine prilagodili sjajan dokumentarac hrvatskog redatelja Branka Schmidta Demo. Film je dio službenog natjecateljskog programa 5. History Film Festivala, a u njemu će osobe s oštećenjima sluha i/ili vida moći uživati zajedno sa svim ostalim gledateljima.

Zbog nemogućnosti praćenja filmskog programa i kulturne ponude kojoj nedostaje sadržaja prilagođenih njima, osobe s tom vrstom invaliditeta često se osjećaju isključenima iz društva i društvenih događanja, lišeni prava na informacije i kulturu. Iako je najčešći razlog koji se spominje nedostatak financijskih sredstava, zapravo najveću kočnicu u tom procesu predstavlja nedostatak svijesti o tome da svi, bez razlike, imaju jednaka prava na informiranje i na kulturu.

Prilagođavanjem filmskog programa za osobe oštećena sluha i vida cilj nam je učiniti film dostupnim osobama s tom vrstom invaliditeta. Jedan od ciljeva ovog programa jest uključivanje osoba s oštećenjima vida i/ili sluha, osobito mladih, u aktivnosti Udruge slijepih PGŽ i Udruge gluhih i nagluhih PGŽ, ali i život lokalne zajednice. Očekujemo da će ovaj program doprinijeti povećanju broja i kvalitete kulturnog sadržaja (osobito filmskog) prilagođenog za osobe oštećena vida i sluha te potaknuti interes za filmsku umjetnost i kulturu općenito kod slijepih i slabovidnih, gluhih i nagluhih osoba, a svojim primjerom ohrabriti druge organizacije u kulturi na pokretanje sličnih inicijativa.

Prilagodba filmskog programa ima neporeciv integrativni i inkluzivni karakter. Naime, u današnjem svijetu film je postao neizostavan dio svakodnevnog diskursa, stoga je za socijalnu interakciju i integraciju slijepih i slabovidnih, gluhih i nagluhih osoba otvorena mogućnost involviranja od neprocjenjivog značaja. Cilj kojega bismo željeli ostvariti ovim programom jest promicanje filmskog stvaralaštva i jednakih mogućnosti.

Program Inkluzivno kino ostvaren je u suradnji s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije i Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Rijeke, HAVC-a i Primorsko-goranske županije.

ISTRA FILM predstavlja HISTORY FILM FESTIVAL
Voditelj programa i direktor BERNARDIN MODRIĆ
Producenti TIHA MODRIĆ & DEJAN BOJC
Video produkcija ROBERT KALČIĆ & IGOR MODRIĆ
Designer ZLATKO GRGIĆ
Photografije RINO GROPUZZO
Grafičko i web oblikovanje GRAFIK, Rijeka
© HISTORY FILM FESTIVAL. Sva prava pridržana | Pravila privatnosti
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram