Najava četvrtog izdanja History Film Festivala

31. kolovoza 2020.

Usprkos još uvijek prisutnom virusu te popratnim negativnim okolnostima, ova će se manifestacija održati četvrtu godinu zaredom, a zanimljiva je i činjenica da je History Film Festival jedini festival povijesnog dokumentarnog filma na svijetu.

U ovogodišnjoj je konkurenciji 21 film, o kojima će odlučivati stručni međunarodni žiri. Ovogodišnje izdanje festivala tematski će se doticati politike, migracija, žena i Fellinija.

History Film Festival i ove godine donosi niz zanimljivih dokumentaraca s interesantnim pričama, a posebno valja istaknuti »off program« ili poseban program posvećen Federicu Felliniju, jednom od najvećih filmskih autora, čija je 100. godišnjica od rođenja. U suradnji s Konzulatom i Veleposlanstvom Italije pripremljen je program koji se sastoji od izložbe i tri filma u kojima će gledatelji moći vidjeti kako je Fellini stvarao.

Anita Ekberg i Federico Fellini

Dio Festivala je i program Ri-thinking History koji donosi premijeru dokumentarnog serijala »Fiume crno – crveno Rijeka« Istra filma, rađen za Hrvatsku televiziju. Premijera serijala će biti najesen, a gledatelji će imati prilike pogledati dvije epizode.

Osim toga, publiku čeka program posvećen Vatroslavu Mimici, jednome od najznačajnijih filmskih autora koji nas je nedavno napustio. Taj program povezan je sa 60 godina Zagrebačke škole crtanog filma, svjetske institucije, koja je donijela u Hrvatsku jedinu nagradu Oscar. Na otvorenju bi trebao govoriti Vinko Brešan, o autorima crtanog filma ali i odati in memoriam Vatroslavu Mimici.

Na tematskoj večeri »Tito na velikom i malom ekranu« u sudjelovati će dva vrhunska poznavatelja, Dejan Dabić iz Srbije i Daniel Rafaelić iz Hrvatske, što će zasigurno izazvati velik interes publike.

Festival uključuje i promociju knjige, to jest monografije o životu Milene Dravić beogradske autorice Anite Panić koja će i govoriti o njezinom životu kroz čitav niz inserata iz njezinih filmova.

History Film Festival održava se u HKD-u na Sušaku od 8. do 12. rujna. U konkurenciji je 21 film za neku od devet nagrada. Projekcije filmova počet će oko 18 sati, a trajat će otprilike do 23.30 sati.

ISTRA FILM predstavlja HISTORY FILM FESTIVAL
Voditeljica programa i direktorica TIHA MODRIĆ
Producenti TIHA MODRIĆ & DEJAN BOJC
Video produkcija ROBERT KALČIĆ & IGOR MODRIĆ
Designer ROBERT KRANČIĆ
Photografije RINO GROPUZZO
Grafičko i web oblikovanje GRAFIK, Rijeka
© HISTORY FILM FESTIVAL. Sva prava pridržana | Pravila privatnosti
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram