Izložbom na Korzu najavljen ovogodišnji History Film Festival

5. rujna 2022.

Izložbom filmskih plakata na postamentima na Korzu najavljeno je ovogodišnje 6. izdanje History Film Festivala koje će se od 13. do 17. rujna održati u Art kinu.

U službenom dijelu festivala bit će prikazana 22 filma, očekuje se i gostovanje brojnih filmskih autora iz Hrvatske i inozemstva, a prema riječima direktorice festivala Tihe Modrić posjetitelje ove godine očekuju tematski raznoliki filmovi, ali i kreativan autorski pristup dokumentarnoj formi čime se pokušavaju razbiti svojevrsne predrasude o povijesti kao nečem pomalo dosadnom.

Ovogodišnji program festivala najavili su Petar Škarpa, Ivan Šarar, Tiha Modrić, Edvin Liverić i Boris Ružić

Kako je najavio ovogodišnji izbornik festivala Boris Ružić, odabrani filmovi podijeljeni su, u onom najširem smislu, u tri cjeline. „Prva cjelina su standardni dokumentarni filmovi koji obrađuju ratne teme, ali iz jedne drugačije pozicije. Odabrani filmovi više se bave posljedicama rata, osobnim i kolektivnim traumama koje iz rata proizlaze. Druga cjelina su filmovi koji se bave umjetnošću i poviješću, dok je treća cjelina, rekao bih, namijenjena pravim filmoljupcima, a riječ je o povijesnim filmovima koji se bave filmovima“, najavio je Ružić.

Uoči otvorenja festivala, 12. rujna u Galeriji Kortil otvorit će se izložba „Čuvar kvarnerske baštine“ posvećena osnivaču, izborniku i pokretačkom duhu History Film Festivala Bernardinu Modriću.

Tijekom 5 dana bit će prikazana 22 filma

„U sklopu izložbe predstavit će se izbor filmova Bernardina Modrića vezanih uz suvremenu likovnu umjetnost i kulturnu baštinu, a bit će izložene i fotografije nastale prilikom snimanja, montaže i premijere filmova o Branku Fučiću, Nedjeljku Fabriju, Voji Radoičiću, Siniši Majkusu i Janku Polić Kamovu“, najavio je ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, Edvin Liverić.

Dugogodišnju suradnju History Film Festival ima s Gradom Rijeka, a prema riječima pročelnika Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivana Šarara ovaj festival ostavština je Bernardina Modrića što je dodatan razlog ulaganja u ovaj festival i u njegov napredak i u idućim godinama. „Ove godine napravljen je odličan izbor filmova i ovom prilikom pozivam Riječane da dođu i uživaju u dobrim filmovima“, pozvao je pročelnik Šarar, dok je direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa iskazao zadovoljstvo činjenicom da Rijeka ima čitav niz programa i manifestacija među kojima je i History Film Festival koji pridonose cjelogodišnjoj riječkoj turističkoj ponudi i atraktivni su za posjetitelje.

ISTRA FILM predstavlja HISTORY FILM FESTIVAL
Voditeljica programa i direktorica TIHA MODRIĆ
Producenti TIHA MODRIĆ & DEJAN BOJC
Video produkcija ROBERT KALČIĆ & IGOR MODRIĆ
Designer ROBERT KRANČIĆ
Photografije RINO GROPUZZO
Grafičko i web oblikovanje GRAFIK, Rijeka
© HISTORY FILM FESTIVAL. Sva prava pridržana | Pravila privatnosti
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram