Uhodeći Černobil: Istraživanje poslije apokalipse

Petak, 11.09.2020. u 21:35
Redatelj: Iara Lee
Producent: Iara Lee
Zemlja proizvodnje: SAD, 2019.
Trajanje: 56'
Hrvatska premijera

KRATAK SADRŽAJ

Dokumentarac u režiji Iare Lee i produkciji Cultures Of Resistance istražuje podzemnu kulturu černobilske ‘’Zone otuđenja’’. Tri desetljeća nakon najpoznatije svjetske nuklearne katastrofe, ilegalni planinarski avanturisti (poznati kao "stalkeri"), zaljubljenici u ekstremne sportove, umjetnici i turistička poduzeća započeli su iznova istraživati ​​tajnoviti, sablasni krajolik, gdje su drveće i šumske životinje preuzele napuštenu zemlju. Dok se preživjeli nastavljaju suočavati s neiskrenim pokušajima vlasti u prikrivanju razmjera katastrofe, a čovječanstvo suočava s novim nuklearnim incidentima poput onoga u Fukushimi, Černobil se pretvorio u bizarnu turističku atrakciju, privlačeći zaljubljenike u post-apokalipsu.

Biografija redatelja

IARA LEE Brazilka je korejskog porijekla, aktivistica, filmska autorica i osnivačica/direktorica Mreže Cultures of Resistance, organizacije koja promiče globalnu solidarnost te povezuje i podržava prosvjetne radnike, poljoprivrednike i umjetnike u izgradnji pravednijeg i mirnog svijeta kroz kreativni otpor i nenasilno djelovanje. Kao filmska redateljica, Iara je tijekom posljednjeg desetljeća režirala i producirala nekoliko dugometražnih dokumentarnih filmova i desetke kratkih filmova. Lee se usredotočuje na Bliski Istok i Afriku, na teme koje mainstream mediji često zanemaruju. Dokumentirala je svakodnevni otpor u izbjegličkim kampovima u Afganistanu, Palestini, Burmi, Zapadnoj Sahari. Godine 2010. dokumentirala je zloglasnu Flotilu slobode u Gazi gdje su izraelske snage ubile najmanje devet putnika i ranile još desetine. Njezini filmovi prikazivani su na Berlinaleu i Sundanceu te u izbjegličkim kampovima širom svijeta.
ISTRA FILM predstavlja HISTORY FILM FESTIVAL
Voditelj programa i direktor BERNARDIN MODRIĆ
Producenti TIHA MODRIĆ & DEJAN BOJC
Video produkcija ROBERT KALČIĆ & IGOR MODRIĆ
Designer ZLATKO GRGIĆ
Photografije RINO GROPUZZO
Grafičko i web oblikovanje GRAFIK, Rijeka
© HISTORY FILM FESTIVAL. Sva prava pridržana | Pravila privatnosti
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram