Spomenici u nestajanju

Subota, 16. rujna u 18:30
Redatelj: Valerio Ciriaci
Zemlja proizvodnje: SAD, 2022.
Trajanje: 70'
Hrvatska premijera

KRATAK SADRŽAJ

Film Spomenici u nestajanju bilježi sukobe koji su nastali u Sjedinjenim Državama tijekom prosvjeda za Georgea Floyda i predsjedničkih izbora 2020. godine. Dok spomenici Kolumbu, Konfederaciji i tvorcima nacije padaju sa svojih postolja, trijumfalistički mitovi nacije dovedeni su u pitanje. Istražujući promjenjive krajolike američke monumentalnosti, film propituje vezu između povijesti i političkog djelovanja u naciji koja se mora suočiti sa svojom prošlošću sada više nego ikada prije.

Biografija redatelja

Podrijetlom iz Rima, Valerio se preselio u New York 2011. kako bi pohađao satove dokumentaraca na New York Film Academy. Godine 2013. suosniva Awen Films, produkcijsku tvrtku specijaliziranu za nezavisne dokumentarne filmove i nefikcijski videosadržaj, uključujući uredništvo, izvanredne vijesti i prijenose događaja uživo. Pod okriljem Awen Films režirao je kratke i dugometražne dokumentarne filmove koji su prikazivani na filmskim festivalima diljem svijeta, emitirani na TV-u i široko distribuirani. Njegov prvi igrani film, “If Only I Were That Warrior” (72', 2015.) nagrađen je nagradom 'Imperdibili' na 56. Festivalu dei Popoli i osvojio je talijanski Zlatni globus 2016. godine. “Mister Wonderland” (53', 2019.) emitiran je na talijanskoj (Rai) i američkoj (CPTV, PBS) javnoj televiziji. "Stonebreakers", njegov posljednji igrani film.
ISTRA FILM predstavlja HISTORY FILM FESTIVAL
Izvršna direktorica TIHA MODRIĆ
Producenti TIHA MODRIĆ & DEJAN BOJC
Video produkcija ROBERT KALČIĆ & IGOR MODRIĆ
Dizajner ROBERT KRANČIĆ
Fotografije RINO GROPUZZO
Grafičko i web oblikovanje GRAFIK, Rijeka
© HISTORY FILM FESTIVAL. Sva prava pridržana | Pravila privatnosti
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram