Pet zahtjeva

Utorak, 12. rujna u 20:00
Redatelj: Greta Schiller, Andrea Weiss
Zemlja proizvodnje: SAD, 2022.
Trajanje: 74'
Europska premijera

KRATAK SADRŽAJ

Pet zahtjeva je uzbudljiva priča o studentskom štrajku koji je zauvijek promijenio lice visokog obrazovanja. U travnju 1969. mala skupina crnih i portorikanskih studenata zatvorila je City College of New York, elitno javno sveučilište smješteno u samom srcu Harlema. Potaknut revolucionarnim žarom koji je zahvatio naciju, štrajk se ubrzo pretvorio u ustanak, što je dovelo do produljene okupacije kampusa, otkazivanja nastave, uhićenja studenata i ostavke predsjednika koledža. Putem arhivskih snimaka i najnovijih intervjua pratimo borbu studenata protiv institucionalnog rasizma koji je više od stoljeća isključivao obojene osobe s ovog i drugih javnih sveučilišta. Pet zahtjeva razotkriva neispričanu priču o studentskom preuzimanju vlasti i dokazuje da se šačica običnih građana može udružiti kako bi poduzeli akciju i utjecali na značajne promjene.

Biografija redatelja

Koredateljice Greta Schiller i Andrea Weiss međunarodno su priznati filmski tim koji je osvojio nagradu Emmy. Radeći zajedno od 1984. producirale su 20 filmova, uključujući Before Stonewall, International Sweethearts of Rhythm, Paris Was a Woman, The Man Who Drove with Mandela, Escape to Life, and Bones of Contention, među mnogim drugima. Izvršni producent Stanley Nelson jedan je od vodećih autora dokumentarnih filmova danas. On je stipendist MacArthura “Genius”, dobio je pojedinačnu nagradu Peabody, nagradu za životno djelo 2016. koju dodjeljuje Nacionalna akademija znanosti o televizijskoj umjetnosti, a od predsjednika Baracka Obame primio je Nacionalnu medalju u humanističkim znanostima.
ISTRA FILM predstavlja HISTORY FILM FESTIVAL
Izvršna direktorica TIHA MODRIĆ
Producenti TIHA MODRIĆ & DEJAN BOJC
Video produkcija ROBERT KALČIĆ & IGOR MODRIĆ
Dizajner ROBERT KRANČIĆ
Fotografije RINO GROPUZZO
Grafičko i web oblikovanje GRAFIK, Rijeka
© HISTORY FILM FESTIVAL. Sva prava pridržana | Pravila privatnosti
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram