Man Ray i Picasso na francuskoj rivijeri

Petak, 16.09.2022. u 19:40
Art kino Croatia
Redatelj: François Lévy-Kuentz
Producent: Sophie Faudel, France TV
Zemlja proizvodnje: Francuska, 2020.
Trajanje: 53'

KRATAK SADRŽAJ

Više od nadrealističkog putopisa, ovaj film govori o prijateljstvu između skupine slikara, fotografa i pjesnika vezanih strašću prema zmjetnosti. U ljeto 1937., Man Ray i njegov mladi pratilac Ady Fidelin susreli su se s grupom prijatelja u pansionu Vastes horizons, u selu Mougins u Antibesu. Tu su pjesnik Éluard i njegova supruga Nusch, Roland Penrose i njegova buduća supruga Lee Miller, Picasso i Dora Maar. Man Ray je sa sobom donio svoju kameru i novi film u boji s kojim je želio eksperimentirati. Man Rayevi filmovi su uvijek avangardna filmska iskustva. On snima svoje prijatelje, okreće svjetlo, zamagljuje sliku, zabavlja se, često skida žene, poput legendarne Kiki de Montparnasse ili fascinantne Lee Miller... U Mouginsu Man Ray odlučuje snimiti mali film o obitelji. Sazdan od skečeva, duhovit, izravan i bogat razigranim slikama, film će nositi naslov La Garoupe prema plaži u Antibesu koja ih svakodnevno dočekuje.

Biografija redatelja

Autor i redatelj dokumentarnih filmova. François Lévy-Kuentz studirao je kinematografiju na Sorbonne-Nouvelle, a zatim je počeo raditi kao asistent redatelja na igranim i dokumentarnim filmovima. Prvi film snimio je 1989. s Manom ​​Rayem, 2 bis rue Férou, a potom je tri godine radio za časopis RamDam, gdje je režirao pedesetak portreta fotografa, likovnih umjetnika i pisaca. Godine 1994. osmislio je i vodio Aux Arts et cætera, tjedni program posvećen vizualnim umjetnostima, koji se emitirao na Paris-Première, zatim je surađivao na znanstvenom programu Archimède. Potpisao je nekoliko portreta filmaša, Jeana Painlevéa, Rainera W. Fassbindera, Luisa Bunuela za kanal Arte. U više od 20 godina François Lévy-Kuentz većinu svog dokumentarnog rada posvetio je filmovima o umjetnosti.
ISTRA FILM predstavlja HISTORY FILM FESTIVAL
Voditeljica programa i direktorica TIHA MODRIĆ
Producenti TIHA MODRIĆ & DEJAN BOJC
Video produkcija ROBERT KALČIĆ & IGOR MODRIĆ
Designer ROBERT KRANČIĆ
Photografije RINO GROPUZZO
Grafičko i web oblikovanje GRAFIK, Rijeka
© HISTORY FILM FESTIVAL. Sva prava pridržana | Pravila privatnosti
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram