Kralj Ukrajine

Utorak, 13.09.2022. u 18:15
Art kino Croatia
Redatelj: Gernot Stadler, Björn Kölz
Producent:
Zemlja proizvodnje: Austrija, 2018.
Trajanje: 52'

KRATAK SADRŽAJ

Film govori o Wilhelmu von Habsburgu koji je želio postati kralj Ukrajine i postao prvi borac za neovisnost Ukrajine nakon Prvog svjetskog rata. Životna priča nadvojvode Wilhelma, jedne od najistaknutijih političkih figura XX. stoljeća, još uvijek je prešućeni dio moderne povijesti Habsburške Monarhije, iako njegov profesionalni put i djelovanje čine također i ukrajinsku povijest XX. stoljeća. i povijest Europe uopće. Prije svega, film prikazuje Wilhelma von Habsburga kao sanjara i vizionara te otkriva kako i zašto je oblikovao svoju viziju buduće ukrajinske nacije. No, uz priču o izuzetnoj i višestranoj osobnosti Wilhelma von Habsburga i načinu na koji je utjecao na povijest Europe u XX. stoljeću, film pokušava vratiti njegov lik u umove i svijest Ukrajinaca i Europljana.

Biografija redatelja

Gernot Stadler je studirao komunikacijsku znanost i povijest na Sveučilištu u Beču i film na New York Film Academy. Više od dvadeset godina radi u filmskoj i TV industriji kao nezavisni producent, redatelj, snimatelj i montažer. Njegovo stvaralaštvo uključuje kratke filmove, dokumentarce, dokumentarne drame, TV emisije i reklame, kao i oko 2000 TV segmenata za razne TV programe i emisije. G. Stadler je producirao, režirao i montirao više od 50 dokumentaraca i doku-drama za razne renomirane europske tv-mreže i kanale kao što su 3sat (njemačka/austrijska/švicarska kulturna i dokumentarna mreža), arte (francusko/njemačka mreža) ili austrijski ORF. Režirao je i producirao novije produkcije kao što su „Wilhelm von Habsburg – Kralj Ukrajine“ („Der König der Ukraine“), „Stijene koje govore“ („Die sprechenden Felsen der Aborigines“), „Kolijevka alpinizma“ („Die Wiege des Alpinismus“), „Isonzo – rat u planinama“ („Isonzo – Der Krieg in den Bergen“), ili višedijelni dokumentarac „Na tračnicama dvoglavog orla“ o povijesti željeznica u Austro-Ugarskom carstvu, jedna od najuspješnijih dokumentarnih serija u 30-godišnjoj povijesti europske TV-mreže 3sat s preko 15 milijuna gledatelja. Björn Kölz, rođen 1963. u Grabsu (Švicarska), austrijski je državljanin i radi kao pisac i redatelj za TV postaje u Austriji. Nakon što je radio u diskografskoj kući i lokalnim radio postajama, devedesetih se pridružio Lisa-Filmu kao voditelj produkcije. Od 2008. Björn Kölz je nezavisni autor i redatelj nakon godina rada kao inženjer zvuka i doprinosa austrijskim TV časopisima. Uz nekoliko kulturnih produkcija za austrijsku nacionalnu radioteleviziju ORF i TV-dokumentarnih filmova za Servus TV, realizirao je niz dokumentaraca za ORF/3sat s poznatim producentom i redateljem Gernotom Stadlerom od 2013. Fokus tema je na kulturno-povijesne putopisne priče, uključujući petodijelni TV dokumentarac "Na tračnicama dvoglavog orla", koji je jedna od najuspješnijih TV produkcija njemačkog govornog područja posljednjih godina.
ISTRA FILM predstavlja HISTORY FILM FESTIVAL
Voditeljica programa i direktorica TIHA MODRIĆ
Producenti TIHA MODRIĆ & DEJAN BOJC
Video produkcija ROBERT KALČIĆ & IGOR MODRIĆ
Designer ROBERT KRANČIĆ
Photografije RINO GROPUZZO
Grafičko i web oblikovanje GRAFIK, Rijeka
© HISTORY FILM FESTIVAL. Sva prava pridržana | Pravila privatnosti
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram