Grue – Tradicijsko umijeće spremanja plovila pomoću drvenih dizalica

Srijeda, 13. rujna u 19:00
Redatelj: Dan Oki
Zemlja proizvodnje: Hrvatska, 2023.
Trajanje: 55'
Svjetska premijera

KRATAK SADRŽAJ

Kao izvor opstanka na sjeverozapadnoj obali Istre razvilo se jedinstveno umijeće gradnje grua, drvenih dizalica za brodove. One su domišljat način podizanja plovila iznad morske površine i njihove pohrane na drvene stupove - grue. Način izrade grua prenosio se generacijama unutar lokalne ribarske zajednice i sačuvao se do danas. Gradile su se pojedinačno ili u serijama. Oko umaške obale Jadransko more je najpliće, kamenito i bez prirodno zaštićenih obala te sigurnih luka. Ribari su svoje barke (najčešće drvene barke batane) morali domišljato skloniti i zaštititi od jakog jugozapadnog vjetra koji prijeti i uništava obalu i luke sjeverozapadne Istre. Ovo je film o lokalnim ribarima, njihovoj zajednici i tradiciji koja nestaje. Priča je to o simbiozi između grue i batane, kao i između ribara i njihovog ribarskog fonda.

Biografija redatelja

Dan Oki (Slobodan Jokić, 1965., Zadar) snima filmove od kraja 1980-ih. Pripada generaciji hrvatskih filmaša koji su prve filmove snimili u kontekstu socijalističkih zagrebačkih kinoklubova. U 1990-ima u Amsterdamu Dan Oki napravio je pionirske radove s kinematografskim bazama podataka i interaktivnim videom. Nakon petnaest godina provedenih u Nizozemskoj i drugim zemljama, vratio se u Hrvatsku 2004., gdje je producirao i režirao nekoliko kratkih i pet nezavisnih dugometražnih filmova. Posljednjih nekoliko godina radi uglavnom u domeni dokumentarnog filma u kontekstu doktorskog studija na Sveučilištu u Amsterdamu. Dan Oki bio je voditelj Udruge medijskih umjetnika u Amsterdamu od 1997. do 2001. godine. Jedan je od osnivača Udruge Kazimir u Splitu 2010. godine, gdje je također producirao niz filmova za druge umjetnike i filmaše iz Hrvatske. Osim što je filmski redatelj i vizualni umjetnik, on je i profesor filmskog snimanja i elektroničke umjetnosti. Njegovi filmovi prikazani su na festivalima kao što su Brooklyn Film Festival, New York; Međunarodni filmski festival u Rotterdamu; Image Forum Film Festival, Tokyo; Transmediale, Berlin; Pulski filmski festival, Pula; Motovun Film Festival, Motovun; Videonale, Bonn; SEE Film Festival, Los Angeles; European Media Art Festival, Osnabruck; World Wide Video Festival, Den Haag; Dumbo Film Festival, New York; Impakt, Utrecht; Split Film Festival, Split itd.
ISTRA FILM predstavlja HISTORY FILM FESTIVAL
Izvršna direktorica TIHA MODRIĆ
Producenti TIHA MODRIĆ & DEJAN BOJC
Video produkcija ROBERT KALČIĆ & IGOR MODRIĆ
Dizajner ROBERT KRANČIĆ
Fotografije RINO GROPUZZO
Grafičko i web oblikovanje GRAFIK, Rijeka
© HISTORY FILM FESTIVAL. Sva prava pridržana | Pravila privatnosti
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram