Argentina: Pet stotina otete djece dikatature

Srijeda, 09.09.2020. u 21:00
Redatelj: Alexandre Valenti
Producent: Michel Welterlin
Zemlja proizvodnje: Francuska, 2012.
Trajanje: 93'
Hrvatska premijera

KRATAK SADRŽAJ

Tijekom diktature u Argentini, od 1976. do 1983., mučitelji su iz ruku majki oteli pet stotina novorođene djece te ih prisvojili kao ratni plijen. Njihove su majke ubijene ili se vode kao nestale. Prkoseći moćnoj vojnoj hunti, nekolicina baka se pobunila. Same su krenule u rizičnu borbu kako bi pronašle svoje unuke, „500 ukradenih beba iz diktature“. Trideset i pet godina kasnije, ova priča je daleko od kraja.

Biografija redatelja

ALEXANDRE VALENTI je autor, redatelj i producent dokumentarnih filmova. Rođen je u Argentini, ali već 35 godina živi u Francuskoj. Svoju je karijeru započeo kao fotograf i reporter za NBC News i SYGMA Agency, izvještavajući o najznačajnijim političkim događajima u Europi, Africi i Bliskom istoku. Kao cijenjeni dokumentarist, proputovao je cijeli svijet i radio na brojim nagrađivanim filmovima. Njegov film “Argentina, the 500 Stolen Babies of the Dictatorship” dobio je Zlatnu nagradu i nagradu žirija mladih Europljana na 26-oj FIPA-i, nagradu publike na 20-oj FIGRA-i te posebno priznanje na Berlin Europa nagradama 2013. godine.
ISTRA FILM predstavlja HISTORY FILM FESTIVAL
Voditelj programa i direktor BERNARDIN MODRIĆ
Producenti TIHA MODRIĆ & DEJAN BOJC
Video produkcija ROBERT KALČIĆ & IGOR MODRIĆ
Designer ZLATKO GRGIĆ
Photografije RINO GROPUZZO
Grafičko i web oblikovanje GRAFIK, Rijeka
© HISTORY FILM FESTIVAL. Sva prava pridržana | Pravila privatnosti
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram