Dodjelom nagrada završio 7. HFF

16. rujna 2023.

Dodjelom nagrada za najbolje filmove službeno je završilo ovogodišnje 7. izdanje History Film Festivala – međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma, a pobjednik je film »Ciompi« redateljice Agnès Perrais koji je, uz Grand Prix, dobio i nagradu za najbolju fotografiju. Slavili su i filmovi »Game Over«, »Stonebreakers«, »Petrinja 12:19 P.M.«, »Grue – tradicijsko umijeće spremanja plovila pomoću drvenih dizalica«, »Sastavljen život«, »Avenâl« te »Pridruži se ili umri«.

Prema riječima tročlanog žirija u sastavu Rada Šešić, Lana Barić i Igor M. Toholj koji je odlučivao o 20 filmova u konkurenciji kojima je dodijeljeno 9 nagrada, francuski film »Ciompi« redateljice Agnès Perrais »na inventivan način briljantno meandrira između povijesne sage o radničkom otporu iz četrnaestoga stoljeća do danas, pa film doživljavamo i kao relevantno svjedočanstvo, i kao poemu i filmsku meditaciju«. Uz to, film je dobio i nagradu za najbolju fotografiju, jer su »direktorica fotografije Frédérique Menant i redateljica Agnès Perrais uspješno povezale duh vremena tada, u četrnaestome stoljeću kad priča o revoltu tekstilnih radnika počinje, i danas, kada se bunt i nezadovoljstvo radnika nastavlja«.

Veteran hrvatske kinematografije Branko Schmidt filmom »Petrinja 12:19 P.M.« »uspio je ostvariti dobar balans između kritičkog pogleda prema premalo iskazanoj pomoći nastradalima i zdrave doze nade i optimizma koju u sebi, unatoč svemu, nastradali nose«. Autor je iskazao izoštren pogled dokumentarista da vidi i ono skriveno, te da osjeti i stvori empatiju uz puni dignitet prema junacima zbog čega je dobio nagradu za najbolji film u televizijskoj produkciji.

Film »Stonebreakers« Valerija Ciriacija dobio je nagradu za najbolju produkciju, zato što »izgleda kao visokobudžetni realistički spetakl, a zapravo je spontano svjedočenje o opasnom vremenu«. Film je također dobio nagradu za montažu koja, prema riječima žirija, je vješta i minuciozna, te ne ostavlja ni trenutka praznog hoda, iznenađujući neprestanim promjenama u montažnom ritmu.

Film »Sastavljen život« redateljice Elodie Degavre dobio je nagradu za najbolji scenarij. Nagrada za najbolju režiju pripala je Anni Sandrini za duboko emotivan i vizualno meditativan film »Avenâl«, dok je najboljim nezavisnim filmom proglašen »Game Over« Saeeda Mayahija i Miriam Carlsen, koji otvara mnoga važna pitanja. Film »Grue – tradicijsko umijeće spremanja plovila pomoću drvenih dizalica« Dana Okija, stvarajući simbiozu čovjeka i prirode i u zvukovnom smislu, osvojio je nagradu za najbolji dizajn zvuka i kompoziciju, a žiri publike je svoju nagradu odlučio dodijeliti filmu »Pridruži se ili umri« Rebecce Davis.

ISTRA FILM predstavlja HISTORY FILM FESTIVAL
Izvršna direktorica TIHA MODRIĆ
Producenti TIHA MODRIĆ & DEJAN BOJC
Video produkcija ROBERT KALČIĆ & IGOR MODRIĆ
Dizajner ROBERT KRANČIĆ
Fotografije RINO GROPUZZO
Grafičko i web oblikovanje GRAFIK, Rijeka
© HISTORY FILM FESTIVAL. Sva prava pridržana | Pravila privatnosti
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram