Cirijakova zakletva

Subota, 17.09.2022. u 19:00
Art kino Croatia
Redatelj: Olivier Bourgeois
Producent: Olivier Bourgeois, Franck Meyer, Houmam Saad
Zemlja proizvodnje: Andora, 2021.
Trajanje: 72'

KRATAK SADRŽAJ

Dok oko njih bjesni rat, mala skupina arheologa, muzejskih kustosa i djelatnika bori se za očuvanje monumentalnih zbirki antikviteta u Nacionalnom muzeju Alepa tijekom sirijskog sukoba. No 2015. godine Muzej je postao prva linija bojišnice i svakim je danom sve veći rizik od nestajanja tih blaga: kako evakuirati 50 000 artefakata u gradu pod opsadom? U ovoj utrci s vremenom ništa nije zajamčeno, ništa nije sigurno, ali jedno je izvjesno: ako muzejske zbirke budu izgubljene, s njima će nestati i cijeli dio ljudske povijesti. "Cirijakova zakletva" dugometražna je dokudrama utemeljena na istinitoj priči koja oduzima dah i koja će dovesti u pitanje vaše poimanje arheologa.

Biografija redatelja

Olivier Bourgeois je započeo svoju karijeru kao TV producent za velike tvrtke. Godine 2004. njegova strast prema kulturi i okolišu dovela ga je do produkcije, režije i pisanja prvog opusa dokumentarne trilogije "BAŠTINA". Dugometražni dokumentarac "OVDJE DA OSTANEM" (Originalni naziv « Nous Resterons sur Terre ») koji beskompromisno sagledava stanje na Zemlji, nastao je u koprodukciji s francuskim filmskim studijem GAUMONT FILM COMPANY. U glavnim ulogama su dobitnici Nobelove nagrade za mir Mihail Gorbačov i Wangari Maathai, ekolog James Lovelock i filozof Edgar Morin, a film je objavljen u 25 zemalja uz potporu UNESCO-a i UNEP-a. https://www.imdb.com/title/tt1149600/ U 2015. Olivier je stvorio i razvio audio-vizualnu arhivu koja objedinjuje neviđen broj svjedočanstava arheologa, muzejskih kustosa i čuvara koji su značajno pridonijeli zaštiti i spašavanju sirijske baštine od početka oružanog sukoba 2011. Tijekom svojih brojnih boravaka u Siriji, napisao je, režirao i producirao drugi film trilogije "BAŠTINA". Utemeljena na nevjerojatnoj istinitoj priči o običnim ljudima koji tijekom rata spašavaju antičke zbirke muzeja u Alepu, dokudrama "CIRIJAKOVA ZAKLETVA" dovršena je u svibnju 2021.
ISTRA FILM predstavlja HISTORY FILM FESTIVAL
Voditeljica programa i direktorica TIHA MODRIĆ
Producenti TIHA MODRIĆ & DEJAN BOJC
Video produkcija ROBERT KALČIĆ & IGOR MODRIĆ
Designer ROBERT KRANČIĆ
Photografije RINO GROPUZZO
Grafičko i web oblikovanje GRAFIK, Rijeka
© HISTORY FILM FESTIVAL. Sva prava pridržana | Pravila privatnosti
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram