Slučaj Makavejev ili proces u kino dvorani

Petak, 11.09.2020. u 20:20
Redatelj: Goran Radovanović
Producent: Jesenka Jasniger, Predrag Jakovljević
Zemlja proizvodnje: Srbija, 2019.
Trajanje: 73'
Hrvatska premijera

KRATAK SADRŽAJ

Slučaj Makavejev ili sudski proces u kino dvorani priča je o javnoj tribini nakon projekcije filma Dušana Makavejeva Misterije organizma, raspravi koja će dovesti do izolacije redatelja, njegovog kreativnog izgnanstva iz bivše Jugoslavije, a neki od najradikalnijih i najinovativnijih filmova istočne Europe tijekom drugog dijela dvadesetog stoljeća tako su stigli na crnu listu. To je priča o eri kasnog socijalizma kada je, unatoč nekim ohrabrujućim znakovima i većim građanskim slobodama u Jugoslaviji, postepeno postalo jasno da će sustav i dalje suzbijati kreativno izražavanje umjetnika i filmskih stvaralaca.

Biografija redatelja

GORAN RADOVANOVIĆ rođen je u Beogradu 1957. Diplomirao je povijest umjetnosti na beogradskom Filozofskom fakultetu 1982. Između 1977. i 1980. boravio je u Münchenu na stipendiji koju mu je dodijelio Goethe Institut. Nakon povratka u Beograd, radio je kao pisac i redatelj dugometražnih i dokumentarnih filmova. Član je Europske filmske akademije, Berlina i Udruženja filmskih umjetnika Srbije. Radio je kao gostujući profesor na EICTV-u (Međunarodna škola filma i televizije), San Antonio de los Banos, Kuba, VGIK; Moskva, Oberlin College, Ohio, SAD, ESAP - Escola Superior Artística do Porto, Portugal, DFFB, Berlin, Njemačka. Njegovi su filmovi prikazivani na brojnim filmskim festivalima širom svijeta. Bio je voditelj brojnih radionica u organizaciji EDN-a (Europska mreža dokumentaraca) na festivalima diljem svijeta . Retrospektiva Radovanovićevih dokumentarnih filmova odvijala se u Barceloni 2006., Mexico Cityju 2007., Havani 2010. i Beču 2011.
ISTRA FILM predstavlja HISTORY FILM FESTIVAL
Voditelj programa i direktor BERNARDIN MODRIĆ
Producenti TIHA MODRIĆ & DEJAN BOJC
Video produkcija ROBERT KALČIĆ & IGOR MODRIĆ
Designer ZLATKO GRGIĆ
Photografije RINO GROPUZZO
Grafičko i web oblikovanje GRAFIK, Rijeka
© HISTORY FILM FESTIVAL. Sva prava pridržana | Pravila privatnosti
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram