Skrivene stranice

Četvrtak, 10.09.2020. u 19:00
Redatelj: Sabrina Varani
Producent: Luca Ricciardi, Raffaele Brunetti
Zemlja proizvodnje: Italija, 2017.
Trajanje: 69'
Hrvatska premijera

KRATAK SADRŽAJ

Francesca Melandri međunarodno je poznata talijanska spisateljica koja radi na svom novom romanu. Njegova tema je odnos između talijanske kolonijalne prošlosti i današnjih masovnih migracija. Ona istražuje talijanske i etiopske arhive te intervjuira svjedoke, čitavo se vrijeme suočavajući s kolektivnim poricanjem i prešućivanjem fašističkih sjećanja u Italiji. Istražujući, otkriva da se i priča njezinog oca razlikuje od one koju su joj uvijek pričali unutar obitelji. Film prati književnicu na njezinom dugom istraživačkom putu, gdje se susreće s ključnim svjedocima u Italiji i Etiopiji. Tijekom razgovora sa svjedocima i znanstvenicima, otkriva precizne povijesne detalje koji će pružiti kreativnu snagu stranicama njezine knjige. S njom smo i kada se penje na liticu u Etiopiju u potrazi za špiljom u kojoj su talijanski okupatori otrovnim plinom ubili stotine civila. Zavirujemo u njezine bilježnice, bacajući pogled na kratke bilješke koje je bilježila tijekom tih razgovora, a koje će prerasti u likove njezine knjige. Izvorna upotreba arhivske građe stvara čvrstu vezu između poricane prošlosti i današnjeg ponovnog izbijanja rasne netrpeljivosti, ne samo u Italiji, već na cijelom Zapadu. 

Biografija redatelja

SABRINA VARANI (1965.) je direktorica fotografije i redateljica dokumentaraca. Filmom se počela baviti 1985. u Italiji, od '94. do '98. živi i radi u Francuskoj, surađujući s mnogim francuskim i afričkim redateljima. Po povratku u Italiju paralelno se posvetila radu kao direktorica fotografije igranih i dokumentarnih filmova, ali i vlastitim projektima. Među njezinim najznačajnijim redateljskim djelima ističu se "Negri de Roma" (2002) i "Riding for Jesus" (2011).
ISTRA FILM predstavlja HISTORY FILM FESTIVAL
Voditelj programa i direktor BERNARDIN MODRIĆ
Producenti TIHA MODRIĆ & DEJAN BOJC
Video produkcija ROBERT KALČIĆ & IGOR MODRIĆ
Designer ZLATKO GRGIĆ
Photografije RINO GROPUZZO
Grafičko i web oblikovanje GRAFIK, Rijeka
© HISTORY FILM FESTIVAL. Sva prava pridržana | Pravila privatnosti
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram