Odmetnuti reporteri

Petak, 16.09.2022. u 18:10
Art kino Croatia
Redatelj: Arthur Franck
Producent: Oskar Forstén
Zemlja proizvodnje: Finska, 2021.
Trajanje: 82'

KRATAK SADRŽAJ

Finska u jesen 1981. Dugogodišnji predsjednik Urho Kekkonen upravo je dao ostavku. Odjednom se na policama knjižara diljem zemlje pojavljuje misteriozna knjiga o politici, koju je napisala anonimna grupa autora. Knjiga, pod nazivom "Tajne Tamminiemija" otkriva nikad prije ispričane aspekte o političkim igrama iza kulisa. Knjiga je postala bestseler, a ljudi su nagađali tko ju je mogao napisati. U veljači 1982. dobivaju odgovor, kada izvršni direktor najveće izdavačke kuće u zemlji otkriva identitet autora u televizijskom prijenosu. Uskoro su svi znali da su krivci novinari političkog odjela novina Helsingin Sanomat. Uslijedio je velik skandal. Dokumentarni film ''Odmetnuti reporteri'' duboko je zaronio u hladnoratovsku politiku u Finskoj, u trenutke kada najistaknutiji politički novinari u zemlji odlučuju prekršiti najsvetije pravilo: reći istinu o finskoj tradiciji autocenzure i utjecaju Sovjetskog Saveza na finsku politiku i novinarstvo.

Biografija redatelja

Snimio sam svoj prvi film 'Heil myself!' kad sam imao 10 godina. Prisilio sam svog mlađeg brata da igra glavnu ulogu - Adolfa Hitlera. Bilo je to bolno iskustvo i više od 15 godina nisam snimio nijedan film. Godine 2004. zaljubio sam se u kreativno snimanje nefikcijskih filmova i od tada ganjam dokumentarnog zmaja.
ISTRA FILM predstavlja HISTORY FILM FESTIVAL
Voditeljica programa i direktorica TIHA MODRIĆ
Producenti TIHA MODRIĆ & DEJAN BOJC
Video produkcija ROBERT KALČIĆ & IGOR MODRIĆ
Designer ROBERT KRANČIĆ
Photografije RINO GROPUZZO
Grafičko i web oblikovanje GRAFIK, Rijeka
© HISTORY FILM FESTIVAL. Sva prava pridržana | Pravila privatnosti
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram