Pariz 1900. - Grad svjetla

Četvrtak, 10.09.2020. u 18:00
Redatelj: Hugues Nancy
Producent: Anne Labro
Zemlja proizvodnje: Francuska, 2018.
Trajanje: 53'
Hrvatska premijera

KRATAK SADRŽAJ

Godine 1900. oči cijelog svijeta bile su uprte u Pariz. Radost i optimizam bili su na vrhuncu u elegantnom Gradu svjetla. Svjetska izložba (Exposition Universelle), koja je otvorena u travnju 1900. godine, bila je golema proslava francuskog uspjeha, a brojala je 51 milijun posjetitelja, od kojih su polovina bili stranci. Pariz je postao izložbeni grad, predstavljajući najnovije tehničke i znanstvene izume, a također se hvalio avangardnim umjetničkim galerijama, živahnim kabaretima, vrhunskim modnim modama i ... Parižankama. Bile one iz radničke klase ili bogate elite, predstavljale su izazov staromodnim seksualnim stereotipima. Mit o "La Belle Epoque" bio je iznad svega. Zahvaljujući obnovljenim, nevjerojatnim arhivskim materijalima u boji, ovaj film predstavlja prethodno neviđeno putovanje kroz vrijeme i prostor. On uprizoruje čarobne trenutke lakoće i euforije, čuda znanstvenog i estetskog izuma: vrhunac demokracije. Pokazuje nam prvo globalizirano društvo, povezano željeznicom, prekooceanskim putovanjima, zrakoplovom i telefonom. Upoznaje nas s životom na visokoj nozi u francuskoj prijestolnici, prekomjernosti bogate gospode i njihove čežnje za novcem, zabavom, rasipnošću i ... ženama. Tek rijetko arhivi zaviruju iza kulisa u tamniju stranu ove povijesne epohe. Ali kad to učine, slike se zahuktaju. U ovom novom svijetu smatralo se da rat pripada prošlosti. Nitko nije zamišljao da će za 14 godina razdoblje mira i blagostanja biti zakopano u blatu rovova Drugog svjetskog rata.

Biografija redatelja

HUGUES NANCY pisac je i redatelj dokumentarnih filmova specijaliziranih za suvremenu političku i kulturnu povijest. Posljednjih godina sudjelovao je u stvaranju desetak filmova; uključujući Hergé - U sjeni Tintina (2016.), Papa Franjo: Vatikanova posljednja prilika (2015.), Žene u ratu (2015.), Louis Renault i Andre Citroën: utrka stoljeća (2011). Istaknuo se kao redatelj filma Picassovo naslijeđe, emitirano 2013. godine na ARTE. Ovaj film govori o razdoblju nakon smrti Pabla Picassa kada je njegova obitelj, ostavljena bez oporuke, postepeno otkrivala njegov dugogodišnji rad, oko 120 000 umjetnina nastalih od Picassova djetinjstva do smrti. Film je dobio nagradu "Najbolji portret" na FIFA-i (Montreal), a nominiran je na FIPA-i (Biarritz).
ISTRA FILM predstavlja HISTORY FILM FESTIVAL
Voditelj programa i direktor BERNARDIN MODRIĆ
Producenti TIHA MODRIĆ & DEJAN BOJC
Video produkcija ROBERT KALČIĆ & IGOR MODRIĆ
Designer ZLATKO GRGIĆ
Photografije RINO GROPUZZO
Grafičko i web oblikovanje GRAFIK, Rijeka
© HISTORY FILM FESTIVAL. Sva prava pridržana | Pravila privatnosti
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram