Francov život u boji

Srijeda, 09.09.2020. u 19:35
Redatelj: Luis Carrizo
Producent: Francesc Escribano, Jordi Marques, David Felani
Zemlja proizvodnje: Španjolska, 2019.
Trajanje: 84'
Hrvatska premijera

KRATAK SADRŽAJ

Francisco Franco je najmističnija politička figura u Španjolskoj 20. stoljeća, a njegov se utjecaj osjeća i danas. Zahvaljujući filmovima sačuvanim u zbirkama Španjolske filmoteke, ovaj dugometražni dokumentarni film prikazuje intenzivan, detaljan biografski portret diktatora, od njegovih početaka kao jednostavnog konzervativnog vojnog časnika preko njegova uspona kao vođe državnog udara koji je pobijedio je u Građanskom ratu i držao apsolutnu vlast gotovo 40 godina. Ova je priča prvi put predstavljena slikama u boji, obrađenim najsuvremenijim digitalnim tehnikama kako bi slike zadobile novi život i iznenadile gledatelje novim doživljajem gledanja. Franco je uništio svoje protivnike, kontrolirao svoje sljedbenike i uspio zadržati netaknuti režim, unatoč promjenama u globalnoj areni. "Francov život u boji" donosi audiovizualni portret ključne figure za razumijevanje prošlosti i sadašnjosti Španjolske.

Biografija redatelja

LUIS CARRIZO završio je preddiplomski studij komunikologije na Sveučilištu u Barceloni. Godine 2000. počeo je raditi na TVE kao pomoćnik redatelja. Od tada piše scenarije i kratke priče vezane uz različita kulturna područja. Godine 2005. osnovao je komunikacijsku tvrtku CALIDOSCOPE, kojom je upravljao četiri godine nakon čega se vraća na televiziju u ulozi redatelja i scenarista. Među brojnim produkcijama na kojima je radio, valja spomenuti dokumentarne filmove koje je režirao: "Olga, 10 godina kasnije" (Televisió de Catalunya), "Digitalni globalni radio" (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) i "Patrias (s)" ( Domovina) (ETB-BTV), obrazovni program "Tengo una pregunta para mí" (imam pitanje za sebe) (La 2 / TVE), program intervjua usredotočen na intelektualce i umjetnike "Pienso, Luego existo" (Mislim da , Stoga jesam) (La 2 / TVE) i dokumentarna serija "Najbolji kuhari na svijetu" (FOX International). Godine 2016. zajedno s Francescom Escribanom režirao je serijal „Podijeljena Španjolska: Građanski rat u boji ” i dugometražni dokumentarni film “ Španjolska u dva rova: Građanski rat u boji’’ prvi film koji je u Španjolskoj koristio tehniku bojenja filma. Godine 2019. režirao je dokumentarni film „1939-1975: Francova Španjolska u boji ” i dokumentarnu seriju u četiri epizode pod nazivom“ Španjolska nakon rata: Francova diktatura u boji ”.Također je pisao i režirao kazališne komade, „3.2.1“ te predavao seminare o povijesti filma, televizijskoj reportaži i dokumentarnoj produkciji.
ISTRA FILM predstavlja HISTORY FILM FESTIVAL
Voditelj programa i direktor BERNARDIN MODRIĆ
Producenti TIHA MODRIĆ & DEJAN BOJC
Video produkcija ROBERT KALČIĆ & IGOR MODRIĆ
Designer ZLATKO GRGIĆ
Photografije RINO GROPUZZO
Grafičko i web oblikovanje GRAFIK, Rijeka
© HISTORY FILM FESTIVAL. Sva prava pridržana | Pravila privatnosti
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram