Dostojanstvena tišina

Utorak, 08.09.2020. u 18:00
Redatelj: Adela Peeva, Antoniy Donchev
Producent: Adela Peeva, Slobodan Milovanović, Adela Media
Zemlja proizvodnje: Bugarska, 2020.
Trajanje: 60'
Europska premijera

KRATAK SADRŽAJ

Dostojanstvena tišina dokumentarni je film o životu i djelu poznatih bugarskih filmskih redatelja, obitelji Irine Aktaševe i Hrista Piskova. To je priča o njihovim najpoznatijim filmovima, ali i onima čija je realizacija bila zabranjena, kriterijima prema kojima je film u komunizmu klasificiran kao "previše opasan", o mehanizmima cenzure, upornosti i stvaralačkom opstanku redatelja i njihovoj dostojanstvenoj šutnji. Film otkriva nepoznate detalje iz povijesti bugarske kinematografije te povezanost tadašnje političke elite i intelektualaca.

Biografija redatelja

ADELA PEEVA nagrađivana je redateljica dokumentarnih filmova i producentica. Njezini filmovi „Čija je ovo pjesma“ (2003) i „Razvod na albanski način“ (2007) nominirani su od Europske filmske akademije za najbolje europske dokumentarce. Neke filmove koje je snimila u razdoblju prije 1999. godine komunističke su vlasti zabranile: „U ime sporta“ i „Majke“. Godine 1991. osnovala je vlastitu produkciju „ADELA MEDIA“. Snimila je više od 40 dokumentarnih filmova u suradnji s međunarodnim partnerima iz Njemačke, Nizozemske, Švicarske, Finske, Belgije i drugih zemalja. Njezini su filmovi prikazivani na najprestižnijim festivalima i nagrađeni cijenjenim državnim i međunarodnim nagradama.
ISTRA FILM predstavlja HISTORY FILM FESTIVAL
Voditelj programa i direktor BERNARDIN MODRIĆ
Producenti TIHA MODRIĆ & DEJAN BOJC
Video produkcija ROBERT KALČIĆ & IGOR MODRIĆ
Designer ZLATKO GRGIĆ
Photografije RINO GROPUZZO
Grafičko i web oblikovanje GRAFIK, Rijeka
© HISTORY FILM FESTIVAL. Sva prava pridržana | Pravila privatnosti
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram